Plněné papriky s mletým masem a pistáciemi

Ingredience

  • 4 větší papriky (červené, žluté nebo zelené)
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
  • 50 g nesolených pistácií (nahrubo nasekaných)
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 100 g vařené rýže (nebo quinoy)
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku

  • 400 g rajčatového protlaku
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušené bazalky

Postup přípravy

  • Omyjte papriky, seřízněte vršek a odstraňte semínka.
  • Na oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova.
  • Přidejte mleté maso, pistácie, oregano, papriku, sůl a pepř.
  • Krátce opečte, vmíchejte rýži a vejce. Promíchejte a nechte trochu vychladnout.
  • Naplňte papriky masovou směsí a vložte je do pekáče.
  • Připravte omáčku: smíchejte rajčatový protlak, vývar, bazalku, cukr a olej. Nalijte kolem paprik.
  • Přikryjte alobalem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut.
  • Sundejte alobal a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila lehce křupavá kůrka.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.