Salát z červené řepy s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 3 střední červené řepy (uvařené nebo pečené)
  • 80 g vlašských ořechů (lehce opražených)
  • 100 g čerstvého kozího sýra nebo balkánského sýra (lze nahradit i fetou)
  • hrst rukoly nebo polníčku
  • 1–2 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • volitelně: med nebo javorový sirup na zjemnění

Postup přípravy

  • Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, půlměsíce nebo menší kousky.
  • V míse promíchejte s rukolou, ořechy a rozdrobeným sýrem.
  • Zvlášť si připravte zálivku: smíchejte olej, ocet, trochu soli, pepře a případně kapku medu.
  • Salát přelijte zálivkou a jemně promíchejte.
  • Servírujte čerstvý, ideálně na velkém talíři nebo dřevěném prkénku pro rustikální efekt.