Veganské zapečené kešu-brambory

Ingredience:

  • 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek nepražených kešu ořechů, nasekaných
  • 1/4 šálku nadrobno nasekané cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
  • 1/4 šálku rostlinného mléka (např. mandlové, sójové nebo ovesné)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • V malé míse smíchejte nasekané kešu ořechy, cibuli, česnek, petrželku a tymián. Přidejte rostlinné mléko a rostlinný olej a promíchejte všechny suroviny dohromady. Můžete přidat trochu soli a čerstvě mletého černého pepře podle chuti.
  • V malé formě na pečení nebo zapékací míse vytvořte vrstvu bramborových plátků. Na vrstvu brambor položte polovinu směsi kešu ořechů a cibule, pak opět vrstvu brambor. Na vrstvu brambor dejte zbývající směs kešu ořechů a cibule a pokračujte další vrstvou brambor.
  • Pokračujte ve vrstvení, dokud máte brambory a směs kešu ořechů a cibule. Poslední vrstvu tvoří brambory.
  • Pokapejte vrchní vrstvu brambor olejem a posolte a opepřete podle chuti.
  • Přikryjte formu na pečení hliníkovou fólií a dejte do předehřáté trouby.
  • Pečte brambory přibližně 30 minut, poté odstraňte fólii a pečte ještě dalších 20-25 minut, dokud brambory nejsou měkké a povrch má zlatě hnědou barvu.
  • Vyjměte z trouby a nechte chvilku odpočívat. Poté podávejte teplé jako přílohu nebo samostatné jídlo.