Bazalkové pesto bez ořechů

Ingredience:

  • 2 hrnky čerstvých listů bazalky, pečlivě umytých a osušených
  • 2 stroužky česneku, oloupané
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup přípravy:

  • Příprava bazalky a česneku: Do kuchyňského robotu nebo mixéru přidejte bazalku a česnek. Mixujte na střední rychlosti, dokud nejsou ingredience hrubě nasekané.
  • Přidání parmezánu: Přidejte nastrouhaný parmezán a krátce promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Olivový olej: Při mixování na nízké rychlosti postupně přilévejte olivový olej, dokud směs nedosáhne požadované konzistence. Můžete upravit množství oleje podle toho, jak husté pesto preferujete.
  • Ochucení: Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo další olivový olej pro zředění.
  • Uchování: Pesto přemístěte do čisté skleničky a na povrch nalijte tenkou vrstvu olivového oleje, což pomůže zabránit oxidaci. V lednici vydrží až týden.