Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých listů bazalky, pečlivě umytých a osušených
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy:
- Příprava bazalky a česneku: Do kuchyňského robotu nebo mixéru přidejte bazalku a česnek. Mixujte na střední rychlosti, dokud nejsou ingredience hrubě nasekané.
- Přidání parmezánu: Přidejte nastrouhaný parmezán a krátce promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Olivový olej: Při mixování na nízké rychlosti postupně přilévejte olivový olej, dokud směs nedosáhne požadované konzistence. Můžete upravit množství oleje podle toho, jak husté pesto preferujete.
- Ochucení: Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo další olivový olej pro zředění.
- Uchování: Pesto přemístěte do čisté skleničky a na povrch nalijte tenkou vrstvu olivového oleje, což pomůže zabránit oxidaci. V lednici vydrží až týden.