Ingredience
- 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 střední cibule (najemno)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce olivového oleje
- 750 ml zeleninového vývaru
- 50 ml smetany ke šlehání (nebo rostlinné alternativy)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce piniových oříšků (nasucho opražených)
- čerstvá máta nebo petržel na ozdobu
Postup přípravy
- Na oleji osmahni cibuli do sklovata, přidej česnek a krátce orestuj.
- Přidej hrášek a vývar, přiveď k varu a vař cca 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
- Rozmixuj dohladka, přidej smetanu, dochuť solí a pepřem.
- Na suché pánvi opraž piniové oříšky dozlatova.
- Polévku servíruj s piniemi a bylinkami navrchu.