Hrášková polévka s piniovými oříšky

Ingredience

  • 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 1 střední cibule (najemno)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání (nebo rostlinné alternativy)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce piniových oříšků (nasucho opražených)
  • čerstvá máta nebo petržel na ozdobu

Postup přípravy

  • Na oleji osmahni cibuli do sklovata, přidej česnek a krátce orestuj.
  • Přidej hrášek a vývar, přiveď k varu a vař cca 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
  • Rozmixuj dohladka, přidej smetanu, dochuť solí a pepřem.
  • Na suché pánvi opraž piniové oříšky dozlatova.
  • Polévku servíruj s piniemi a bylinkami navrchu.