Kokosový dort

Ingredience na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 120 ml kokosového mléka
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Ingredience na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si dortovou formu (průměr cca 22 cm), vymažte ji máslem a vysypte moukou.
  • Smíchejte suché ingredience: V míse smíchejte mouku, strouhaný kokos, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Připravte tekutou směs: V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte kokosové mléko, olej a vanilkový extrakt, a vše dobře promíchejte.
  • Spojte těsto: Postupně přidávejte suché ingredience k tekuté směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Pečte: Nalijte těsto do připravené formy a pečte cca 30–35 minut, dokud dort nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Nechte vychladnout.
  • Připravte krém: Vyšlehejte smetanu do tuha. V jiné míse smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem a strouhaným kokosem. Poté opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.
  • Sestavení dortu: Vychladlý korpus rozřízněte na dvě části. Spodní část potřete polovinou krému, přikryjte druhou částí a zbylým krémem potřete celý dort.
  • Ozdobte dort: Posypte dort strouhaným kokosem nebo ozdobte podle fantazie.