Krůtí prsa s arašídovou omáčkou

Ingredience na maso

  • 500 g krůtích prsou (nakrájených na plátky nebo nudličky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1 lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé podle chuti)
  • 1 lžička česnekového prášku (volitelné)

Ingredience na arašídovou omáčku

  • 3 lžíce arašídového másla (ideálně hladkého)
  • 200 ml kokosového mléka nebo vody (dle požadované krémovosti)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru (volitelné)
  • Špetka chilli vloček (pro pikantní variantu)

Na ozdobu

  • Nasekané arašídy
  • Jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • Čerstvý koriandr nebo petržel

Postup přípravy

  • Příprava masa: Krůtí prsa osol, opepři, přidej papriku a česnekový prášek. Na pánvi rozehřej olivový olej a maso opeč dozlatova z obou stran, přibližně 5–7 minut na každé straně, dokud není propečené. Poté maso vyjmi a nech chvíli odpočinout.
  • Arašídová omáčka: Ve stejné pánvi (nebo v menším hrnci) smíchej arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, med, česnek a zázvor. Pomalu zahřívej a míchej, dokud omáčka nezhoustne a nebude hladká. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej trochu vody.
  • Spojení: Krůtí maso nakrájej na tenké plátky a přelij arašídovou omáčkou. Pokud chceš, krátce maso v omáčce prohřej.
  • Servírování: Podávej posypané nasekanými arašídy, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami. Výborné s rýží, nudlemi nebo na salátu.