Mandlové croissanty

Na mandlový krém (frangipane):

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g změklého másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu (volitelné)
  • Plátky mandlí na posypání
  • Moučkový cukr na posypání

Na sirup:

  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce rumu nebo vanilkového extraktu

Postup přípravy

  • V hrnci smíchejte vodu, cukr a přiveďte k varu. Nechte vychladnout a přidejte rum nebo vanilkový extrakt.
  • Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce, vanilkový extrakt a mleté mandle. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladký krém.
  • Croissanty podélně rozkrojte, ale ne úplně do konce.
  • Každý croissant potřete sirupem, aby zvláčněl.
  • Naplňte lžící mandlového krému a přiklopte zpět.
  • Na vrch croissantů rozetřete další vrstvu mandlového krému.
  • Posypte plátky mandlí.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Pečte 12–15 minut, dokud nejsou croissanty krásně zlatavé a křupavé.
  • Nechte mírně vychladnout a posypte moučkovým cukrem.