Makronky
- 120 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
- 200 g moučkového cukru
- 100 g bílého cukru krupice
- 3 bílky (asi 90 g)
- Špetka soli
- Potravinářské barvivo (volitelné)
Náplň
- 150 g másla (pokojová teplota)
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup přípravy
- Příprava mandlové mouky: Pokud používáte celé mandle, rozmixujte je na jemno. Smíchejte mandle s moučkovým cukrem a prosijte, aby byla směs co nejjemnější.
- Šlehání bílků: V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuha. Postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh. Pokud chcete barevné makronky, přidejte nyní potravinářské barvivo.
- Spojení: Pomalu a opatrně vmíchejte mandlovou směs do bílků, dokud nevznikne hladká hmota, která by měla jemně stékat z lžíce.
- Tvarování: Připravte si plech s pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech malé kolečka o průměru asi 3 cm. Nechte je odpočinout na plechu 20-30 minut, aby se vytvořila jemná kůrka.
- Pečení: Předehřejte troubu na 150 °C. Makronky pečte přibližně 12-15 minut. Nechte je zcela vychladnout na plechu.
- Náplň: Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem a smetanou do hladkého krému.
- Sestavení: Na vychladlé makronky naneste krém a přilepte je k sobě jako sendvič.
- Servírování: Hotové makronky nechte alespoň 24 hodin odpočívat v lednici, aby se chutě dobře propojily.