Mandlové makronky

Makronky

  • 120 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g bílého cukru krupice
  • 3 bílky (asi 90 g)
  • Špetka soli
  • Potravinářské barvivo (volitelné)

Náplň

  • 150 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy

  • Příprava mandlové mouky: Pokud používáte celé mandle, rozmixujte je na jemno. Smíchejte mandle s moučkovým cukrem a prosijte, aby byla směs co nejjemnější.
  • Šlehání bílků: V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuha. Postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh. Pokud chcete barevné makronky, přidejte nyní potravinářské barvivo.
  • Spojení: Pomalu a opatrně vmíchejte mandlovou směs do bílků, dokud nevznikne hladká hmota, která by měla jemně stékat z lžíce.
  • Tvarování: Připravte si plech s pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech malé kolečka o průměru asi 3 cm. Nechte je odpočinout na plechu 20-30 minut, aby se vytvořila jemná kůrka.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 150 °C. Makronky pečte přibližně 12-15 minut. Nechte je zcela vychladnout na plechu.
  • Náplň: Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem a smetanou do hladkého krému.
  • Sestavení: Na vychladlé makronky naneste krém a přilepte je k sobě jako sendvič.
  • Servírování: Hotové makronky nechte alespoň 24 hodin odpočívat v lednici, aby se chutě dobře propojily.