Mandlový koláč s jablky

Ingredience na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 125 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Ingredience na náplň

  • 3–4 jablka (oloupaná, nakrájená na tenké plátky)
  • 80 g mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka skořice

Postup přípravy

  • Z hladké a mandlové mouky, másla, moučkového cukru a vejce vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Po odpočinku těsto rozválejte a vyložte jím formu na koláč. Propíchejte dno vidličkou a předpečte na 180 °C asi 10 minut.
  • Mezitím si připravte náplň. Rozmixujte vejce, smetanu, cukr, mleté mandle, vanilkový extrakt a skořici. Jablka nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte je na předpečený korpus. Přelijte připravenou náplní. Koláč pečte na 180 °C asi 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý.
  • Po upečení nechte mírně vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.