Ingredience na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 125 g studeného másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
Ingredience na náplň
- 3–4 jablka (oloupaná, nakrájená na tenké plátky)
- 80 g mletých mandlí
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka skořice
Postup přípravy
- Z hladké a mandlové mouky, másla, moučkového cukru a vejce vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Po odpočinku těsto rozválejte a vyložte jím formu na koláč. Propíchejte dno vidličkou a předpečte na 180 °C asi 10 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Rozmixujte vejce, smetanu, cukr, mleté mandle, vanilkový extrakt a skořici. Jablka nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte je na předpečený korpus. Přelijte připravenou náplní. Koláč pečte na 180 °C asi 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Po upečení nechte mírně vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.