Nepečený pistáciový cheesecake

Na základ:

  • 200 g sušenek (např. máslových nebo grahamových)
  • 80 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 120 g pistáciové pasty
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 plátky želatiny (nebo 1 balení práškové želatiny)

Na ozdobu:

  • Nasekané pistácie
  • Bíla čokoláda nebo pistáciová pasta na přelití

Postup:

  • Příprava základu: Rozdrťte sušenky na jemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Hmotu vtlačte na dno dortové formy (průměr cca 20 cm) a dejte do lednice zatuhnout.
  • Želatina: Pokud používáte plátky želatiny, namočte je do studené vody podle návodu na obalu. Práškovou želatinu rozpusťte v troše teplé vody.
  • Náplň: Vyšlehejte mascarpone, krémový sýr, pistáciovou pastu a moučkový cukr do hladké směsi. Zvlášť vyšlehejte smetanu do polotuha a poté ji opatrně vmíchejte do sýrové směsi.
  • Přidání želatiny: Rozpuštěnou želatinu přimíchejte do náplně. Dobře promíchejte.
  • Sestavení dortu: Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a uhlaďte. Cheesecake dejte do lednice alespoň na 6 hodin (nejlépe přes noc).
  • Ozdoba: Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a případně zakápněte rozpuštěnou bílou čokoládou nebo pistáciovou pastou.