Na základ:
- 200 g sušenek (např. máslových nebo grahamových)
- 80 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g krémového sýra (např. Philadelphia)
- 120 g pistáciové pasty
- 80 g moučkového cukru
- 3 plátky želatiny (nebo 1 balení práškové želatiny)
Na ozdobu:
- Nasekané pistácie
- Bíla čokoláda nebo pistáciová pasta na přelití
Postup:
- Příprava základu: Rozdrťte sušenky na jemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Hmotu vtlačte na dno dortové formy (průměr cca 20 cm) a dejte do lednice zatuhnout.
- Želatina: Pokud používáte plátky želatiny, namočte je do studené vody podle návodu na obalu. Práškovou želatinu rozpusťte v troše teplé vody.
- Náplň: Vyšlehejte mascarpone, krémový sýr, pistáciovou pastu a moučkový cukr do hladké směsi. Zvlášť vyšlehejte smetanu do polotuha a poté ji opatrně vmíchejte do sýrové směsi.
- Přidání želatiny: Rozpuštěnou želatinu přimíchejte do náplně. Dobře promíchejte.
- Sestavení dortu: Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a uhlaďte. Cheesecake dejte do lednice alespoň na 6 hodin (nejlépe přes noc).
- Ozdoba: Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a případně zakápněte rozpuštěnou bílou čokoládou nebo pistáciovou pastou.