Ingredience:
- 500 g vepřové kýty nebo plecka (nakrájené na menší kousky)
- 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce červené nebo žluté kari pasty
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky
- Šťáva z 1 limetky
- 100 g kešu ořechů (lehce opražených)
- Olivový olej na smažení
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Sůl a pepř podle chuti
- Jasmínová rýže na přílohu
Postup přípravy:
- Příprava masa: Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájené vepřové maso. Orestujte ho ze všech stran, dokud nezačne zlátnout. Poté ho vyjměte a dejte stranou.
- Příprava základu kari: Na stejné pánvi přidejte další lžíci oleje a orestujte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte nasekaný česnek, kari pastu, kurkumu, zázvor a kmín. Orestujte vše, dokud se koření krásně nerozvoní.
- Přidání kokosového mléka: Do pánve přilijte kokosové mléko, rybí nebo sojovou omáčku a cukr. Přiveďte směs k varu.
- Vaření masa v kari: Přidejte zpět orestované vepřové maso do pánve a dobře promíchejte. Nechte kari pomalu vařit na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud maso nezměkne a kari se nezredukuje.
- Dokončení: Nakonec přidejte šťávu z limetky a opražené kešu ořechy. Dochutěte solí a pepřem podle chuti.
- Servírování: Vepřové kari podávejte s jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem a ozdobené plátky limetky.