Vepřové kari s kokosovým mlékem a kešu ořechy

Ingredience:

  • 500 g vepřové kýty nebo plecka (nakrájené na menší kousky)
  • 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce červené nebo žluté kari pasty
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky
  • Šťáva z 1 limetky
  • 100 g kešu ořechů (lehce opražených)
  • Olivový olej na smažení
  • Čerstvý koriandr na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jasmínová rýže na přílohu

Postup přípravy:

  • Příprava masa: Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájené vepřové maso. Orestujte ho ze všech stran, dokud nezačne zlátnout. Poté ho vyjměte a dejte stranou.
  • Příprava základu kari: Na stejné pánvi přidejte další lžíci oleje a orestujte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte nasekaný česnek, kari pastu, kurkumu, zázvor a kmín. Orestujte vše, dokud se koření krásně nerozvoní.
  • Přidání kokosového mléka: Do pánve přilijte kokosové mléko, rybí nebo sojovou omáčku a cukr. Přiveďte směs k varu.
  • Vaření masa v kari: Přidejte zpět orestované vepřové maso do pánve a dobře promíchejte. Nechte kari pomalu vařit na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud maso nezměkne a kari se nezredukuje.
  • Dokončení: Nakonec přidejte šťávu z limetky a opražené kešu ořechy. Dochutěte solí a pepřem podle chuti.
  • Servírování: Vepřové kari podávejte s jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem a ozdobené plátky limetky.